Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ο Άη - Γιάννης στο πεύκο, στην Κυψέλη γιορτάζει σήμερα.

     Με  μια μικρή ομάδα παιδιών Είχαμε επισκεφθεί τον προηγούμενο Φεβρουάριο   ένα από τα πιό γνωστά ξωκκλήσια της Κυψέλης, τον Άγιο Ιωάννη, η οποία εορτάζει σήμερα 24 Ιουνίου. Η όμορφη εκκλησούλα βρίσκεται κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου αιωνόβιου πεύκου, γι' αυτό οι παλαιότεροι την ονόμαζαν "στον Αη- Γιάννη στο πεύκο". Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιον του Ιωάννου του Προδρόμμου και εορτάζει στις 24 Ιουνίου. Ημέρα που σε πολλά σημεία της Ελλάδας ανάβουνε φωτιές ή γίνεται το έθιμο του Κλήδονα. Σήμερα φωτιές δεν επιτρέπονται όμως η ευλάβεια των κατοίκων που διαμένουν γύρω από το εκκλησάκι είναι εγγύηση για τη φροντίδα  και την καθαριότητά του. Η θέα από το προαύλιο της φθάνει μέχρι τη θάλασσα του Λεοντίου, ενώ η ίδια βρίσκεται πάνω από το μικρό ποταμάκι που ξεκινά από τον Μποριατάδο και καταλήγει στο Λεόντι.
    Στην πόρτα του ναού μας υποδέχθηκε τότε η κ.Διασενού Αξιώτη με πλούσια κεράσματα, η οποία τα τελευταία χρόνια φροντίζει το ναό, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα κτήματα της οικογένειας Μούρτζη. Επίσης φροντίζει το εκκλησάκι και η οικογένεια Χατζόπουλου. Η κ.Διασενού μας μίλησε για τα μεγάλα πανηγύρια που στήνονταν παλιά στη γιορτή του Αγίου. Σήμερα ο ναός έχει επεκταθεί και γίνονται εργασίες αποκατάστασης και συντήρησής του. Στο εσωτερικό του και ιδιαίτερα στο παλαιότερο τμήμα του διακρίναμε τόξα από πέτρα όπως αυτά που βλέπουμε σε εκκλησάκια της Παλαιάς Χώρας.
    Μια  χρήσιμη πληροφορία που αντλήσαμε από την κ.Διασενού είναι ότι το παλαιό κτίσμα φέρει σαν έτος ανέγερσής του το έτος 1880 και ότι το ναΰδριο αυτό είχε υπάρξει και ενοριακός ναός για όσο διάστημα ο μεγάλος ναός της Κυψέλης ήταν κατεστραμμένος.