Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

f/b ΕΛΛΑΣ... με την ποιότητα μιας άλλης εποχής

  Η φωτογραφία του αξέχαστου "Ελλάς" προέρχεται από το βιβλίο  "Γυάρος" σε κείμενα Γιάννη Φάτση των εκδόσεων Ερμείας. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί  τον Ιούλιο του 1974 στον 4ο όρμο της Γυάρου από την Αγλαΐα Φανουράκη. Εκείνο τον Ιούλιο με τα γεγονότα της Κύπρου όλα τα πλοία ήταν σε αποστολή. Το "Ελλάς" βρέθηκε στη Γυάρο.
 Η φωτογραφία αυτή είχε παρουσιαστεί το προ - περασμένο καλοκαίρι στην έκθεση για τα παλιά πλοία του Αργοσαρωνικού στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης και είχε δημιουργήσει αίσθηση. 
  Την αναδημοσιεύεουμε  γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται και πάλι τις παλιές καλές ημέρες με τα ένδοξα εκείνα φέρυ μπωτ που εξυπηρετούσαν αδιάκοπα το νησί της Αίγινας, τα Μέθανα και τον Πόρο. Όλα εκείνα που μπορεί να μην είχαν κυλιόμενες και κλιματισμό, αλλά είχαν τακτικά δρομολόγια. 
  Ένα από αυτά  το κομψότατο "Ελλάς'  που  νεότευκτο δρομολογήθηκε στη γραμμή το 1968 και έφερε "τα πάνω - κάτω" με το μεγάλο του γκαράζ, την πολυτέλεια και  τη άψογη συμπεριφορά του στη θάλασσα. Για πολλά χρόνια το "Ελλάς" έκανε καθημερινά δύο δρομολόγια  από Πειραιά για Αίγινα - Μέθανα - Πόρο. Ήταν το πρώτο μεγάλο φέρυ - για την εποχή του - που συνέδεσε τα τρία λιμάνια  του Σαρωνικού. Για πολλά χρόνια ήταν ο βασιλιάς του Σαρωνικού λόγω της μεγάλης χωριτικότητας του. Η πορεία του ακολούθησε εκείνην των υπόλοιπων πλοίων της γραμμής που εντάχθηκαν σε κοινοπραξίες και κατόπιν στην 'Hellas Ferries". Υπηρέτησε τη γραμμή αδιάκοπα για 35 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια του ταξίδευε  στη σκιά των μεγάλων κλειστών φέρυ, ωσότου πουλήθηκε στην Πολωνία.