Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ξανθούλα Ζωγράφου, η μάνα της Κυψέλης.

Με αυτή την σπάνιας τρυφερότητας φωτογραφία που μας απέστειλε ο φίλος και συνεργάτης της σελίδας μας κ. Δημοσθένης Παπαλεονάρδος θέλουμε να αποχαιρετήσουμε την Ξανθούλα Ζωγράφου, μια εμβληματική Κυψελιώτισσα μάνα, που το ήθος, η αξιοπρέπεια, η ακεραιότητα, ο καθημερινός αγώνας της παραπέμπουν σε εκείνες τις πέτρινες εποχές που η μάνα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογένειας.
   Μορφή βγαλμένη από το διάβα  της ελληνικής επαρχίας  τόσων δεκαετιών. Φιγούρα από τις σελίδες ενός διηγήματος του Παπαδιαμάντη. Προσωπικότητα – κρίκος μιας  χρυσής αλυσίδας που ξεκινά από την Εμμέλεια, τη Νόνα, την Ανθούσα, τη Μόνικα, τις μητέρες των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Μορφή ηρωίδας μάνας όπως εκείνων των γυναικών του Έπους της Αλβανίας και των χρόνων της Κατοχής.
   Η Ξανθούλα Ζωγράφου κατόρθωσε στην πάμπτωχη Αίγινα των δεκαετιών του ’50 και του ’60 να αναστήσει, να αναθρέψει τα παιδιά της, το κοπάδι της όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. κ. Καλλίνικος στον επικήδειο λόγο του. Με πενιχρά μέσα, αλλά με πολύ αγάπη. Πόνεσε, ίδρωσε, κουράστηκε και αξιώθηκε να δει σύντομα τους σπόρους της να βλασταίνουν, να ανθίζουν, να καρποφορούν. Ευλογήθηκε όσο λίγες μάνες, να αποκτήσει δύο επισκόπους, τον Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών Αιγίνης Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ και τον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο. Ευλογήθηκε να χαρεί εγγόνια και δισέγγονα. Να απολαύσει την καταξίωση και την επιβράβευση για τους κόπους τόσων χρόνων. Μιας γεμάτης ζωής.
   Θα θυμόμαστε τη συγκινητική και διακριτική παρουσία της ανάμεσα στο εκκλησίασμα του ενοριακού ναού της Κυψέλης. Το γρήγορο βάδισμά  προς το σπίτι της  μετά την απόλυση. Την καταδεκτικότητα και εγκαρδιότητά της. Την αρχοντιά της.
   Σύμπασα η Κυψέλη και η Αίγινα την αποχαιρέτησε σήμερα, μέσα στον καταστόλιστο πανηγυρίζοντα ενοριακό ναό του χωριού της, που τα χέρια της τόσες φορές είχαν προσφέρει το ζυμωτό πρόσφορό της και είχαν στολίσει τις εικόνες με λουλούδια του κήπου της, που τα δάκρυα της προσευχής της είχαν μουσκέψει την εικόνα της Παναγιάς της. Μαζί με τους οικείους, τους συγγενείς τους φίλους και τον απλό λαό συμπροσευχόμενοι  άπαντες οι ιερείς της Μητροπόλεως αλλά και οι συνοδοιπόροι και αδελφοί των δύο υιών της μητροπολιτών, « επίσκοποι εκ περάτων» μητροπολίτες  Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ,  Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σαλώνων κ. Αντώνιος.  Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των περιοχών του Αργσαρωνικού, εκπρόσωποι Αρχών, Εκπαιδευτικοί, μοναχές των Ιερών Μονών, απλοί ενορίτες, γείτονες και συγχωριανοί της εκλιπούσης.
   Σπάνια η φωτογραφία και πολύ συγκινητική η σκηνή δύο επίσκοποι να σκέπουν, να αγκαλιάζουν τους δύο γονείς τους. Μια αγκάλη -  συμβολικό αντίδωρο για τις θυσίες χρόνων και δεκαετιών.