Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Με δύναμη από την Κηφισιά ... στην Αίγινα



 Μια εξαιρετική παράσταση φιλοξενεί αυτό το μήνα  το Δημοτικό Θέατρο Αίγινας. Πρόκειται  για το  έργο των Δημ. Κεχαϊδη – Ελ. Χαβιαρά: «Με δύναμη από την Κηφισιά» που ανεβαίνει στη σκηνή από τον νεοϊδρυθέντα  Σύλλογο "Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας". Το σύγχρονο αυτό έργο που γράφτηκε το 1994 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη   Ν. Σκηνή του Λ. Βογιατζή στο «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων» με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και λίγα χρόνια αργότερα στο Θέατρο «Διονύσια» από το θίασο της Δημ.Παπαδοπούλου και Μ. Καβογιάννη. Φέτος παρουσιάζεται στην Αίγινα σε σκηνοθεσία Άννας Γεραλή η οποία υπογράφει επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια, φωτίζεται μοναδικά από τον Συράκο Δάναλη και ντύνεται μουσικά από την Π.Λαλιώτη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Στέλλα Πάσχα, Μαρία Θεοδωράκου, Περσεφόνη Λαλιώτη και Αλίκη Πέππα
    Το έργο  διαπραγματεύεται  τις δύσκολες  σημερινές ανθρώπινες  σχέσεις, την  αναζήτηση ερωτικού συντρόφου, την έλλειψη συντροφιάς, τη μοναξιά, μέσα από τη φιλική σχέση τριών γυναικών και τη σχέση μιας μάνας με την ανήσυχη κόρη της, μέσα από κωμικές καταστάσεις, αναφορές και περιγραφές. Τέσσερις σύγχρονες γυναίκες  παλεύουν ανάμεσα  σε παλαιές σχέσεις – δεσμούς, μοιράζονται αναμνήσεις, δίνουν υποσχέσεις, παίρνουν όρκους, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους, τολμούν να ονειρευτούν ένα ταξίδι, φτάνουν μέχρι το πρακτορείο, βρίσκονται λίγο πριν το αεροπλάνο, αλλά….
    Η παράσταση της κ. Α. Γεραλή αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι στην Αίγινα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε καλό Θέατρο. Μια παράσταση εφάμιλλη ίσως και καλύτερη από πολλές των Αθηναϊκών σκηνών, με προσήλωση και συνέπεια στην αξία της Θεατρικής παιδείας. Μια παράσταση που μυρίζει καλό Θέατρο. Με προσοχή που κεντά την λεπτομέρεια.
   Η κ. Άννα Γεραλή γνωρίζοντας άριστα τους κώδικες της Θεατρικής πράξης, μετά από πολύμηνη σκληρή δουλειά  απογειώνει το συναισθηματικό κόσμο των τεσσάρων γυναικών  παίζοντας με τις αποχρώσεις των χαρακτήρων και σκιτσάροντας τη προσωπικότητα της κάθε ηρωίδας με ανεξίτηλα χρώματα. Καμία ατάκα δεν χάνεται, δεν προδίδεται.  Κινήσεις στιβαρές, μελετημένες που υπηρετούν και αναδεικνύουν τα συναισθήματα και τις ψυχικές καταστάσεις. Οι τέσσερις γυναίκες κινούνται μέσα σε ένα φωτεινό και χαρούμενο σκηνικό που έρχεται σε κόντρα με τις αγωνίες και τα άγχη τους. Οι τέσσερις ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ρόλους καταθέτουν τη μαστοριά και την τέχνη τους που έχουν αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια, από τη θητεία τους στο θεατρικό σανίδι της Αίγινας. Είναι ευτυχισμένες που παίζουν αυτό το έργο, το απολαμβάνουν κι αυτό μαρτυρείται από την πρώτη εικόνα.
   Η παράσταση παίζεται κάθε Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή με ώρα έναρξης 21.00 μ.μ.
   Το ίδιο έργο είχε παρουσιαστεί παλαιότερα  στην Αίγινα σε σκηνοθεσία  του Β. Βασιλάκη,  σκηνικά κοστούμια Κατερίνας Γιάννακα, μουσική επιμέλεια Γιάννη Κάσση  στο Θέατρο «Ορμίσκος»
   Οι φωτογραφίες της παράστασης είναι της Β. Ταντάουι