Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η Αίγινα στον αγώνα του '21 (β΄)

 

 Ο πρόκριτος Γ.Λογιωτατίδης
   Ο  Γ. Λογιωτατίδης  υπήρξε από τους πλουσιότερους Αιγινήτες της εποχής του. Σύμφωνα με μια αιγινήτικη παράδοση κατείχε το 1/3  της έκτασης του  νησιού, περιουσία αξίας 80.000δρχ. και ετήσιο εισόδημα 8.000 δρχ. ενώ στην κατοχή του ήταν το νησί Κυρά, καθώς επίσης  ήταν μέτοχος  και σε καίκια. Ο  πατέρας του Παντελάκης Οικονόμου ήταν προεστώς της Παλιαχώρας και τον ονόμασαν Λογιώτατο, επειδή ήταν μορφωμένος και το  επίθετο αυτό συνόδευσε και μερικούς απογόνους του. Εκτός από τον  Γεώργιο, ο Παντελάκης  είχε και άλλους δύο γιούς τον Σωκράτη που έγινε δήμαρχος  Αίγινας και δολοφονήθηκε  το 1865 και τον Παρθένιο, μοναχό που ανακάλυψε στο κτήμα του την εικόνα της Παναγίας και αφιέρωσε για το λόγο αυτό το κτήμα με την υπόγεια εκκλησία που βρέθηκε εκεί [Φανερωμένη]   στο Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσολεόντισσας.
   Ο  Γ. Λογιωτατίδης  μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και μόλις ξέσπασε η Επανάσταση ξεσήκωσε τους Αιγινήτες μαζί με τον Σ. Μάρκελλο, Η συμμετοχή του στις πρώτες επιχειρήσεις του αγώνα βεβαιώνονται  από τον Θ. Κολοκοτρώνη , τον  Νικηταρά, Δ. Υψηλάντη, Π. Μαυρομιχάλη και Α. Ζαίμη. Πήρε μέρος στην πολιορκία της Ακροκορίνθου, στην εκστρατεία  στα Δερβένια και στη μάχη στα Δερβενάκια. Αργότερα πήρε πολιτικά αξιώματα, ενώ κατά τη διάρκεια της επανάστασης ήταν δημογέροντας και μέλος της επιτροπής Καταλυμάτων. Ήταν μέλος της εφορείας των Αλληλοδιδακτικών Σχολείων και των Σχολείων Ελληνικών Σπουδών της Αίγινας.
  Όσο ο Ι. Καποδίστριας κυβέρνησε τη χώρα ο Γ. Λογιωτατίδης στάθηκε στο πλευρό του. Ο κυβερνήτης τον διόρισε ειρηνοδίκη στην Αίγινα. Τον Αύγουστο του 1831 ο Ι. Καποδίστριας τον διόρισε πρόεδρο της συνάθροισης των εκλογέων. Ως  εκπρόσωπος των δημοτών της Αίγινας συναντάται με το βασιλέα Όθωνα το 1841. Το 1842 εκλέχτηκε επαρχιακός σύμβουλος. Έγινε δήμαρχος της Αίγινας [1836, 1841, 1852] και πολλές  φορές δημοτικός πάρεδρος. Στη  Μεγάλη Εκκλησία [Μητρόπολη] αφιερώνει τη εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Στο σπίτι του στο λιμάνι φιλοξένησε το βασιλιά  Όθωνα και την Αμαλία. Υπέγραφε ως οπλαρχηγός, μόνος ή μαζί με τον Νικηταρά και τον Μακρυγιάννη όλα τα πιστοποιητικά των αγωνιστών της Αίγινας, ενώ κατήρτισε τον κατάλογο για να  πάρουν σύνταξη και αριστεία  οι αγωνιστές.
 Στη φωτογραφία διακρίνεται το ιστορικό σπίτι της οικογένειας Λογιωτατίδη στην παραλία της Αίγινας τρίτο από δεξιά