Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Τύλλιος Παντελής του Αθανασίου




Το πρωινό του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο εκπαιδευτικός Παντελής Τύλλιος. Ο θάνατος του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τα εκπαιδευτικά θέματα της Αίγινας. Η διδασκαλία του, η παρουσία του το χαρακτηριστικό του αυστηρό ύφος, το επιβλητικό του παράστημα, η προσήλωσή του στις αρχές και στις αξίες της Ελληνικής εκπαίδευσης, η συμπεριφορά και η γενικότερη πολιτεία του, σημάδεψαν τρεις δεκαετίες εκπαιδευτικής ζωής και προσφοράς.
   Ευτύχησε να απολαύσει τους καρπούς του εκπαιδευτικού του έργου, βλέποντας παλαιούς μαθητές του να παρουσιάζονται στο σχολείο και να υπηρετούν δίπλα του ως συνάδελφοι του, απολαμβάνοντας την γενική αναγνώριση αλλά και την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση να συνεχίζει η θυγατέρα του την εκπαιδευτική παράδοση της οικογένειας. Κτυπήθηκε ωστόσο από τον πρόωρο χαμό της συντρόφου του και του γιού του. Μεγάλωσε μόνος του τα δύο του παιδιά , έχοντας παράλληλα και την ευθύνη της σχολικής μονάδας που διηύθυνε.
  Ο Τύλλιος Παντελής του Αθανασίου γεννήθηκε το 1945. Το 1973 έλαβε το πτυχίο του Φυσιογνωστικού τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
   Στις 17 – 9 - 1975 τοποθετείται προσωρινά στο Γυμνάσιο Κυθήρων και στις 21 – 11 -1975 αποσπάται στο Γυμνάσιο Παλαιάς Κοκκινιάς και στο 4ο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς. Την επόμενη χρονιά υπηρετεί με απόσπαση στο Γυμνάσιο Γλυφάδας και τη σχολική χρονιά 1977 – 78 αποσπάται στο Γυμνάσιο Καλλίπολης

   Το 1978 παίρνει μετάθεση για την Αίγινα και διορίζεται στο 1ο Καποδιστριακό Γυμνάσιο. Από το 1980 υπηρετεί στο ίδιο σχολείο από τη θέση του Υποδιευθυντή μέχρι και το 1986. Κατόπιν του ανατίθεται η οργάνωση του νεοϊδρυθέντος 2ου Γυμνασίου Αίγινας στην Κυψέλη, στο οποίο εκτελεί χρέη διευθυντού μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 1986. Από το 1986 έως το 1990 παραμένει υποδιευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο και μεσούσης της σχολικής χρονιάς 1988 -89 αποστέλλεται από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγκίστρι για την οργάνωση του νέου Γυμνασίου στο νησί. Τις δύο επόμενες χρονιές 1990 – 1992 υπηρετεί ως διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας. Από το 1992 έως το Νοέμβριο του 2007 υπηρέτησε ως διευθυντής στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας στην Κυψέλη. Επίσης από το 1990 έως το 1997 χρημάτισε πρόεδρος της Επιτροπής Εξετάσεων στο Λύκειο Αίγινας. Συνταξιοδοτήθηκε το 2010 από το 1ο Γυμνάσιο Αίγινας.
    Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος  των καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας που ο μεταστάς διηύθυνε για 15 συνεχή χρόνια , εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένειά του.

 Σημ. Τα στοιχεία για την εκπαιδευτική πορεία του προέρχονται από  ιδιόχειρο βιογραφικό του θανόντος.