Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Βρισηΐς, η ξύλινη

   Καΐκι ή μικρό ξύλινο επιβατηγό πλοίο; Όπως κι αν το χαρακτηρίσουμε  το "Βρισηΐς" ήταν ένα από τα πιό αγαπητά πλοία μετά τον πόλεμο και εξυπηρετούσε τους νησιώτες υποδειγματικά. Πετρελαιοκίνητο διέσχιζε την απόσταση Πειραιά - Αίγινας σε περίπου δύο ώρες. Λίγες πληροφορίες υπάρχουν στα ναυτιλιακά sites  για το πλοιάριο αυτό, και δυό τρεις φωτογραφίες από  το 1947.
    Η συγκεκριμένη που δημοσιεύουμε ανήκει στο αρχείο του κ. Γρηγόρη Συριώτη και την έχει αναρτήσει στην προσωπική σελίδα του στο Facebook.
    Το θέμα είναι ότι οι παλιές  φωτογραφίες δεν μας γυρίζουν μόνο αυτές  πίσω. Αυτό που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω είναι η σημερινή κατάσταση της Ακτοπλοΐας  που δεν δυσκολεύει μόνο τους Αιγινήτες αλλά όλους τους νησιώτες απ' ότι διαβάζουμε και μαθαίνουμε από τα δημοσιεύματα με διαμαρτυρίες από τις Δυτικές Κυκλάδες ή ακόμα και τη Θάσο!
     Δεν μπορεί κανείς να νοσταλγεί τέτοιες συνθήκες ταξιδιού, ωστόσο διαπιστώνουμε  ότι από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει  ώστε να είναι απρόσκοπτη η επικοινωνία με την πρωτεύουσα τους χειμερινούς ιδίως μήνες.