Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Αυτή η Αίγινα σε ποιόν μπορεί να μην αρέσει;

   Δείτε προσεκτικά αυτήν την εκπληκτική φωτογραφία. Μας την κοινοποίησαν απόψε οι "Πολύτεκνοι Αίγινας". Είναι απλά μοναδική. Μας παρουσιάζει μια πανέμορφη Αίγινα που οι περισσότεροι δεν έζησαν αλλά μόνο μέσα από φωτογραφίες μπορούν να γνωρίσουν.
   Δεκαετία του '70 ίσως. Ένα χειμωνιάτικο δειλινό κάτω από τη σκιά του επιβλητικού Αγίου Νικολάου των καπεταναίων των σφουγγαράδων και των καραβοκύρηδων, τα πρώτα φώτα στην παραλία έχουν ανάψει. Ίσως είναι Σαββατόβραδο ή Κυριακή ή κάποια αργία. Η παραλία έχει κίνηση.
    Σε  πρώτο πλάνο το ιστορικό "Αιάκειον" φωταγωγημένο με τις πορτοκαλί πολυθρόνες του απλωμένες  στο μικρό πεζοδρόμιο. Απέναντι του το παλιό καφενείο του "Αποστόλη" εκεί που σήμερα είναι το εστιατόριο του κ. Οικονόμου. Δίπλα ένα παλιό εμπορικό στο σημείο της σημερινής "Δωδώνης". Και το βενζινάδικο της παραλίας στο σημείο που είναι σήμερα το κατάστημα του κ. Τσάλα. Παραδίπλα ένα ακόμα κατάστημα (ενδεχομένως της Ιονικής και Λαικής Τράπεζας) , σημερινή "Νήσος".
    Αυτή ήταν η Αίγινα. Χωρίς ακριβά κότερα και  σκάφη αναψυχής, χωρίς διαχωριστική νησίδα στον παραλιακό δρόμο, χωρίς τις σημερινές κατασκευές, αλλά με απλές παραδοσιακές τέντες που επέτρεπαν να φανεί και να αναδειχθεί το υπέροχο παραλιακό μέτωπο της νησιώτικης πολιτείας.
   Πολλοί λένε ότι το λιμάνι και η παραλία της Αίγινας είναι από τις ομορφότερες της  Ελλάδας. 
   Έχουν άδικο;

Μπορεί όποιος επιθυμεί στα σχόλια να προσθέσει κάποια χρήσιμα στοιχεία  για τη φωτογραφία και πληροφορίες για την κίνηση τα καταστήματα  που εικονίζονται.