Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κι όμως υπάρχουν Νεράϊδες............

    Δεν υπάρχουν λόγια. Δεν μπορεί να περιγραφεί η συγκίνηση από τη μοναδική εμπειρία της ξενάγησης στο μοναδικό πλωτό μουσείο στην Ελλάδα. Στη "Νεράϊδα" που ναυπηγήθηκε το 1938 και συνεχίζει να μαγεύει και το 2013. Για όσους δεν την είχαν δει ποτέ ζωντανά από κοντά και σήμερα - απόψε επιβιβάστηκαν και περπάτησαν στους χώρους της,  στα άλλοτε σαλόνια και τραπεζαρίες, ανέβηκαν τις στριφτές σκαλίτσες και από τα ξύλινα καθίσματα και τα ρέλια της χάζεψαν τη φθινοπωρινή Αίγινα, θα θυμούνται για πάντα αυτή την επίσκεψη. Την επίσκεψη μιας μεγάλης κυρίας  στα γνώριμα λημέρια - λιμάνιά της. Είναι συναρπαστικό. Είναι φανταστικό. Είναι συγκινητικό. Είναι απερίγραπτο. Νοιώθεις ο χρόνος να έχει σταματήσει.................
    Η εμπειρία ξεκινά από την είσοδο. Στην υποδοχή η κ. Κατσάνη  και το φιλόξενο πλήρωμα, ο καπετάνιος να σε υποδέχεται στη σύγχρονη γέφυρα και από κει να κοιτάζεις την Αίγινα. Στους πλαϊνούς διαδρόμους στις φωτεινές προθήκες εικόνες - ενθυμήματα - φωτογραφίες - αντκείμενα από τα ταξίδια της. Στην αίθουσα της πλώρης - παλιά τραπεζαρία - γίνεται η προβολή τριών ταινιών. Για τη ζωή και τη επιχειρηματική δράση του Γ. Λάτση, για την ιστορία του καραβιού αλλά και για τη διαδικασία ανακατασκευής του πλοίου στην Κροατία.
  Η φινέτσα παντού. Η απόλυτη αρμονία. Η αξεπέραστη πολυτέλεια. Στην πίσω αίθουσα - άλλοτε σαλόνι γ΄θέσης - εκθέματα από τη ζωή του Γ. Λάτση, μακέτες πλοίων χάρτες, παράσημα, τα καπέλα του Γ. Λάτση, φωτογραφίες από την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο.
   Η εσωτερική σκάλα σε οδηγεί στο κατάστρωμα με τα ξύλινα καθίσματα και το μπαρ, ενώ άλλη μια σκάλα σε ανεβάζει στο β΄κατάστρωμα όπου και η γέφυρα.
Είχαμε  την τιμή με ονομαστική - προσωπική πρόσκληση να ξεναγηθούμε  μαζί με επίσημους καλεσμένους και εκπροσώπους των Μ. Μ. Ε της Αίγινας. Ακούσαμε  την ιστορία του πλοίου. 5.000 επισκέπτες μέχρι τώρα έχουν ανέβει στην "Νεράϊδα", στις Σπέτσες, στην Ύδρα, στην Ερμιόνη, στον Πόρο και στα Μέθενα. Ήταν εκεί ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Σ. Σακιώτης, ο Δήμαρχος Αγκιστρίου, οι αντιδήμαρχοι κ. Ν. Κουκούλης και Α. Μαρμαρινός, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ν. Γιαννούλης, η Αστυνομική Διευθυντής κ. Α. Γκαρή, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Γκαρής, οι Δημ. Σύμβουλοι Τ. Βάρτζελης και Π. Κουκούλης, οι κ.κ. Κ. Γαλάνης, Β. Μουσουλέας, Γ. Μπήτρος, Κ. Αλεξίου, Σ. Αλεξίου, Φλ. Αλυφαντή, Γ. Προβής, Γ. Στριγγάρης, Λ. Μαρίνη, Δ. Νικολόπουλος.
  Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού αυτού που κινείται στα χνάρια του παλιού δρομολογίου, η Αίγινα. Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι της Αίγινας μέχρι το Σάββατο.
   Αύριο το πρωί θα είμαστε και πάλι εκεί με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου.
   Όλοι οι Αιγινήτες πρέπει να επισκεφθούν την "Νεράϊδα" του Σαρωνικού. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη την ποιότητα στη ζωή μας.