Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ένας παπάς μάγειρας... μια διαφορετική αποστολή.


  Είναι πανευτυχής. Το φαγητό πέτυχε. Τα πιάτα άδειασαν.Το περίσευμα που υπήρχε στην κουζίνα, μοιράστηκε κι αυτό. Η χαρά είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Άλλη μια μάχη στην κουζίνα έλαβε τέλος και  είχε νικηφόρο αποτέλεσμα.
   Ο λόγος για τον π. Νεκτάριο Κουκούλη. Τον εφημέριο της Κυψέλης που κάθε χρόνο τα καλοκαίρια διακονεί στις κατασκηνώσεις στο μετερίζι της κουζίνας. Μαγειρεύει καθημερινά επί ένα μήνα, ξεχνώντας τον κόπο, τη ζέστη παράλληλα με τα αυξημένα ιερατικά και οικογενειακά του καθήκοντα. Είναι κάτι που το κάνει χωρίς να του το επιβάλλει κανείς αλλά  με πολύ κέφι και απεριόριστη διάθεση προσφοράς προς τα νιάτα. Άλλωστε  η παρουσία του στο χώρο αυτό μετρά δεκαετίες και έχει ευφράνει με τα ποιήματα των χειρών του χιλιάδες κατασκηνωτές και στελέχη.
   Ο π. Νεκτάριος δεν κάνει τίποτε παραπάνω από αυτό που κάνουν εκατοντάδες ιερείς  σε ανάλογες ενορίες της Ελλάδος, φροντίζοντας καθημερινά και σιτίζοντας άστεγους, απόρους, αλλοδαπούς αδελφούς μας. Δεν κάνει τίποτε διαφορετικό από αυτό  που επιτάσσει το καθήκον σήμερα. Να είναι ο παπάς μέσα στην κοινωνία, δίπλα στον συνάνθρωπο , λαμπάδα αναμένη, χέρι βοηθείας.
   Τη φωτογραφία αυτή θυμηθήκαμε σήμερα που η Εκκλησία εορτάζει τον εικονιζόμενο Άγιο Ευφρόσυνο τον μάγειρα. Για όσους επιθυμούν μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο την πολύ ενδιαφέρουσα ζωή του Αγίου μαζί με το θαύμα που επιτέλεσε με τα μήλα, τα οποία εικονίζονται στην εικόνα του. Όσο για τον π. Νεκτάριο  του ευχόμαστε να μπορεί καθημερινά να υπηρετεί τον συνάνθρωπό του και το Θεό μέχρι τα βαθιά του γεράματα.