Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Μάρκος Δραγούμης το τιμώμενο πρόσωπο της πρώτης βραδιάς του 5ου Φ.Φ.




   Έστω και με αυτόν τον τρόπο, πάνω σε μια εξέδρα πανηγυριού, τιμήθηκε μια μεγάλη φυσιογνωμία της σύγχρονης Αίγινας. Ένας βαθύς μελετητής, ακάματος ερευνητής, γνώστης και ρέκτης της παραδοσιακής μουσικής, συγγραφέας, ποιητής και δάσκαλος. Ο κύριος Μάρκος Δραγούμης.
   Φυσικά παντελώς άγνωστος στους σημερινούς Αιγινήτες, αλλά παλιός γνώριμος όλων εκείνων των ανθρώπων της υπαίθρου του νησιού μας τους οποίους πλησίαζε και ηχογραφούσε από αυτούς με πενιχρά μέσα, τα Αιγινήτικα τραγούδια.

   Ποιοί γνωρίζουν σήμερα το Μάρκο Δραγούμη;
   Ποιοί γνωρίζουν το τεράστιο όχι σε όγκο μόνο αλλά και αξία βιβλίο του, μέσα στο οποίο έχει κλείσει με παρτιτούρες, κείμενα, φωτογραφίες, C.D. όλη τη μουσική ιστορία και παράδοση της Αίγινας; Ελάχιστοι.
   Αυτό το πρόσωπο, χθες βράδυ μετά την "τελετή" έναρξης του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού βράβευσε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Σ. Σακιώτης. Κάλιο αργά  παρά ποτέ. Θα έπρεπε ο Δήμος Αίγινας από  παλιά να είχε θυμηθεί τον κ. Μάρκο Δραγούμη, όχι για να τον τιμήσει, αλλά για να τον αξιοποιήσει.

   Ο κ. Μάρκος Δραγούμης γράφει τακτικά στην "Αιγιναία"  και συνεχίζει αμείωτα το ερευνητικό του έργο. Όσοι επιθυμούν μπορούν να αναζητήσουν στα βιβλιοπωλεία της Αίγινας το βιβλίο του με τίτλο:
«Αιγίνης Μουσική Περιήγησις» στο οποίο περιλαμβάνονται δεκαετίες ηχογραφήσεων και σκληρής  ερευνητικής δουλειάς που συγκεντρώθηκαν στον καλαίσθητο τόμο  με την υπογραφή του κ. Μάρκου Δραγούμη.    Ένα  μεγαλειώδες έργο που κλείνει  μέσα του όλη τη μουσική παράδοση της Αίγινας. Ένα έργο ζωής που είχαν ξεκινήσει με ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις οι Δέσποινα Μαζαράκη και η Γωγώ Κουλικούρδη στα χωριά της Αίγινας.