Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Από τη Σμύρνη με αγάπη

   "Από τη Σμύρνη με αγάπη". Με αυτή τη φράση ίσως θα έκλεινε το σύντομο κείμενο του κάποιος που θα μας έστελνε μια κάρτα ή κατά την ορολογία της εποχής εκείνης ένα "επιστολικό δελτάριο", με εικόνες από τη ζωή της κοσμοπολίτισσας πρωτεύουσας της Μικρασίας.
   Αυτό στάθηκε η έμπνευση για την  γεμάτη γλυκιέε μνήμες και θύμησες έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. "90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη" 90 ζωγραφιές καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τη πόλη τη ζωή τα γεγονότα τους ανθρώπους της Σμύρνης. 

Οι πίνακες σε μέγεθος όσο ενός επιστολικού δελταρίου γεμίζουν τους τοίχους του Λαογραφικού Μουσείου και χαρίζουν στον επισκέπτη τη συγκίνηση ενός νοσταλγικού ταξιδιού. Τρείς θεματικές ενότητες διατρέχουν την έκθεση. Η Σμύρνη της καταστροφής, η Σμύρνη της χαράς, η μνήμη της Σμύρνης.
   Η ομαδική έκθεση που οργανώθηκε από  τον "Ιανό" με αφορμή τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα. Χθές εγκαινιάστηκε και στην Αίγινα με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού φιλότεχνων και επισκεπτών, θα λειτουργεί καθημερινά ως τις 22 Αυγούστου. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην κ. Ίριδα Κρητικού.