Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η "Μικρά Αγγλία" έχει κάτι από Αίγινα

    "Μικρά Αγγλία" αποκαλούσαν τον 19ο  αιώνα την Άνδρο, γιατί οι  κάτοικοι της φημισμένοι για την ναυτωσύνη τους συναγωνίζονταν την Αγγλία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Άξιοι καπεταναίοι εξελίχθηκαν γρήγορα σε εφοπλιστές που ανέλαβαν το εμπόριο μέσα στη Μεσόγειο και έξω από αυτήν. Αυτόν τον τίτλο δανείστηκε η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη για το μυθιστόρημά της το οποίο γυρίστηκε σε ταινία το χειμώνα που πέρασε από το σύζυγό της Παντελή Βούλγαρη. Με έντονα τα τοπικά στοιχεία, σπαράγματα από γνωστές ιστορίες αληθινές πέρα ως πέρα και συναισθήματα που μαρτυρούν την μοναξιά, τον ανεκπλήρωτο έρωτα, την απουσία, την αγωνία της επιστροφής του ναυτικού, το πόνο από το χαμό του, τη στέρηση και την εγκατάλειψη, το μυθιστόρημα αναδείχθηκε σε κορυφαίο ανάγνωσμα που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, λατρεύτηκε στην κυριολεξία και απέσπασε το 1ο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1998.

    Η ιστορία λοιπόν της οικογένειας του Σάββα Σαλταφέρου, της γυναίκας του Μίνας και των θυγατέρων του Όσσας και Μόσχας  περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου. Τα γυρίσματα κράτησαν όλη την άνοιξη στην Άνδρο.
   Αν σήμερα κάνουμε λόγο για το βιβλίο και την ταινία που θα προβληθεί στις αίθουσες  το Νοέμβριο είναι γιατί σε αυτήν συμμετέχει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Βασίλης Βασιλάκης ( εικονίζεται στην πλαϊνή φωτογραφία δίπλα στο Χρήστο Καλαβρούζο), ο οποίος ζεί και εργάζεται στην Αίγινα. 
   Άρα η "Μικρά Αγγλία" τολμούμε να πούμε .... έχει  κάτι από Αίγινα.