Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Φαντάσου την Αίγινα

   Άνετα θα μπορούσε αυτή η φράση να είναι ο τίτλος όλων αυτών των εκδηλώσεων που με τόση επιτυχία απλώνονται αυτές τις μέρες στην Αίγινα κινητοποιώντας δεκάδες δημιουργούς - επιστήμονες- εικαστικούς - καλλιτέχνες - αρχιτέκτονες μα κυρίως τους κατοίκους και επισκέπτες και παραθεριστές του νησιού αυτήν την εποχή.
   Αν κάτι έχει μετρήσει θετικά στην μέχρι τώρα προσπάθεια είναι η κινητοποίηση τόσου νεανικού κόσμου. Τελικά στην Αίγινα υπάρχουν πολλές νέες δυνάμεις γεμάτες ενέργεια και όρεξη να αλλάξουν αυτόν τον τόπο.Να ανησυχούμε; Γιατί όχι; Γιατί πρέπει πάντα να φοβόμαστε το νέο ή το διαφορετικό; Το ανένταχτο και απροσκύνητο; Κάθε τι που είναι έξω από κάστες, στεγανά, κανάλια, συλλόγους, κρατικούς θεσμούς και στερεότυπα; Δεν μπορούν κάποιοι άνθρωποι να ονειρεύονται; Να φαντάζονται διαφορετικά την Αίγινα; Να δουλεύουν γι' αυτό και να προσπαθούν στα όνειρα τους να δίνουν υπόσταση; Να κινούνται δημιουργικά χωρίς να υπολογίζουν το αντίκρυσμα ή το ενδεχόμενο αντάλλαγμα. Γιατί θα πρέπει κάθε προσπάθεια να έχει αναγωγή στον εκάστοτε Δήμο ή να αποσκοπεί σε κάποια καλή σειρά στην επετηρίδα του Δήμου;  Πολλές οι προβλέψεις  για τη συνέχεια μια και στον ορίζοντα μυρίζουν εκλογές! Πολλή η αμφισβήτηση και από κάποια γωνιά η απαξίωση να ξεπροβάλει δειλά. Ας  αγνοήσουμε τους τελευταίους.....  Είναι γνήσιοι απόγονοι όλων εκείνων που χόρτασαν την Ελλάδα με μελέτες που  έμειναν μελέτες στα χαρτιά και τίποτε δεν έγινε στο τέλος αφού είχαν ξοδευτεί εκατομμύρια εκατομυρρίων στη διαδρομή. Τελικά μήπως και πάλι ισχύει ότι "αν κάτι δεν μπορείς να το ελέγξεις, το καταδικάζεις";
  Επίσης ένα δεύτερο θετικό της "κατά φαντασίαν  - Aeginarising- Αίγινας"  είναι ότι ξεβρώμισε ένας δρομάκος  που ήταν όχι απλά ανώνυμος, άγνωστος και αδιάφορος αλλά  κάτι πολύ περισσότερο,  ανυπόληπτος. Τι όμορφη ιδέα!!!  Για μια τόσο ευρηματική χρήση και αξιοποίηση αυτού του στενού. Να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο που να οδηγεί στο Λαογραφικό. Μια έκθεση που θα ξεικινά από κεί με κατεύθυνση το Λαογραφικό ή να τελειώνει - να καταλήγει στο στενό και την παραλία.
   Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες και κρίσεις ή προτιμήσεις για τις μελέτες ή τις μακέτες που παρουσιάζονται. Δεν είναι της αρμοδιότητας μας. Είναι όμως τόσο συγκινητικό που τόσοι άνθρωποι, τόσοι επιστήμονες και ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι ασχολήθηκαν με την Αίγινα μας. Κάθισαν, μελέτησαν, σχεδίασαν, τόλμησαν, παρουσιάσαν εκθέτοντας το όραμα, το σχέδιο, το όνειρο, τη δημιουργία. Ακούστηκαν πολλά σχόλια θετικά και αρνητικά. Βρισκόμαστε μπροστά σε πολλές ιδέες, σε μια βεντάλια γεμάτη φαντασία, χρώματα και άποψη. Και είναι πολύ ωραίο και χρήσιμο να υπάρχουν όλα αυτά ως κατέθεση σε μια "Τράπεζα ιδεών" που μπορεί να δημιουργηθεί με σκοπό την ανάπλαση κάποιων περιοχών ή σημείων του τόπου μας. Εμείς κρατάμε την πρόθεση, τις ιδέες, το κέφι για δημιουργία και αλλαγή. Και μην ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι καταθέσεις ονείρων ή καλύτερα φαντασίας, είναι προτάσεις  και μόνον προτάσεις.... Εάν έστω και μία από αυτές θα μπορούσε άμεσα να υλοποιηθεί θα είμαστε όχι απλά ικανοποιημένοι αλλά και ευτυχισμένοι.
   Όμως ας μην ανησυχούμε..... διότι ούτε λεφτά υπάρχουν, αλλά κυρίως ούτε η απαιτούμενη βούληση και προθυμία για σοβαρές αλλαγές στο νησί.
   Τότε λοιπόν τι μας μένει;
    Να  ονειρευόμαστε  και να φανταζόμαστε   την Αίγινα  της καρδιάς μας.....................