Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η "ΙΛΙΑΔΑ" μια παράσταση του Στάθη Λιβαθηνού.

  Το Φεστιβάλ Αθηνών φορώντας τα καλά του άνοιξε τις πύλες του στην οδό Πειραιώς 260 στα ατμοσφαιρικά βιομηχανικά κτίρια της περιοχής προσφέροντας μια παράσταση υψηλού κύρους, σκηνοθετικής ωριμότητας και μοναδικής αισθητικής. Πρόκειται για την παράσταση της "Ιλιάδας"του πεπειραμένου και πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθηνού ο οποίος έχοντας στη διάθεσή του τη φρέσκια καλοδουλεμένη και γάργαρη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και  ένα επιτελείο 15  καλοδουλεμένων ηθοποιών καταφέρνει  να προσφέρει  θεατρική ευωχία  στους χιλιάδες θεατές  που κατακλύζουν αυτές τις μέρες το χώρο της Πειραιώς.
   Είναι από τις φορές που αναγνωρίζεις πόσο έχει ανέβει ο πήχυς των παραστάσεων στην Ελλάδα που πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν σε  τίποτα από ανάλογες του εξωτερικού. Πόσο έχει προχωρήσει ερμηνευτικά και σκηνοθετικά το ελληνικό θέατρο. Που και σε ποιούς ανθρώπους έχει μετατοπιστεί το θεατρικό ενδιαφέρον. Ωστόσο αν κάτι χαροποιεί ιδιαίτερα είναι το μεγάλο κομμάτι του κόσμου που πλέον μπορεί και ξεχωρίζει, επιλέγει και ακολουθεί το όραμα και απολαμβάνει τη μέθεξη. Όλα αυτά οφείλονται στην αλήθεια που εκπέμπουν οι άνθρωποι που υπηρετούν αυτές τις δουλειές, στην πολύμηνη συλλογική δουλειά, στη γνώση και στο ταλέντο αυτών των ευλογημένων ανθρώπων.
   Η παράσταση  ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και θα παίζεται μέχρι τις 8 Ιουνίου. Διάρκεια  πέντε ώρες. Πέντε ώρες μαγείας και ταξιδιού που προσφέρει το κείμενο του Όμηρου το οποίο είναι γεμάτο πανανθρώπινες αξίες και αλήθειες.