Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός στην Παλαιά Χώρα Αιγίνης

 

    Από τους πρώτους ναούς της Καστροπολιτείας του Αργοσαρωνικού στην Αίγινα που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι αυτός του Αγίου Γεωργίου του Καθολικού. Ο ναός φέρει και την ονομασία "Παναγία η Φορίτισσα" διότι βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της Παλιαχώρας (forum- αγορά). Είναι ναός πανέμορφος, επιβλητικός και με αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική. Μετά την  από δεκαετίας  ανακαίνισή του από ιδιωτικό φορέα, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση  τόσο το κτίριο όσο και οι σωζόμενες αγιογραφίες του. Αλλά ο ναός όλο το χρόνο είναι κλειδωμένος και απρόσιτος στους λιγοστούς επισκέπτες του λόφου που έχουν το κουράγιο και την περιέργεια να ανηφορίσουν σε αυτόν τον τόπο. Το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρεί την παράδοση της ανυπαρξίας του. Ο Δήμος Αίγινας δεν γνωρίζει που πέφτει η Παλιά Χώρα. Η σημερινή Εκκλησία επίσης αδιαφορεί και ησυχάζει μακαρίως. Μόνο ο πρώην Ύδρας Ιερόθεος μετά από αιματηρούς αγώνες κατόρθωσε να σταματήσει τη λειτουργία των γειτονικών λατομείων που με τις ανατινάξεις τους κόντεψαν να διαλύσουν όλα τα κτίσματα της Παλαιάς Χώρας. Οι λαλίστατοι και "πολυπράγμονες" σύλλογοι της Αίγινας δεν ασχολούνται αν και μερικοί από αυτούς αυτοαποκαλούνται "μορφωτικοί" και "πολιτιστικοί". Ο μόνος σύμμαχος ίσως στη διάσωση της Π. Χώρας είναι ο χρόνος που τα διατηρεί. Ακούγεται τραγικό αλλά μια επίσκεψη θα σας πείσει.

   Τέλος σε αυτόν το ναό φυλασσόταν η κάρα του Αγίου Γεωργίου που οι Καταλανοί κατακτητές είχαν φέρει από τη Λειβαδιά το 1393. Δυστυχώς η κάρα ταξίδεψε προς τη Βενετία σε αντάλλαγμα για το κτίσιμο του κάστρου της Παλιαχώρας.
   Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι η "παραξενιά" και το ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά αυτού του ναού είναι ότι λόγω της κατεύθυνσης του κτίσματος  που επηρεάστηκε από τη διαμόρφωση του εδάφους, το ιερό είναι το ποθετημένο κάθετα προς τον  κύριο άξονα του ναού.
  Πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού συναντάμε  λατινική επιγραφή του Βενετού Διοικητού του Ναυπλίου που ήταν υπεύθυνος διοικητικά για την Αίγινα (1533). Χαρακτηριστικές είναι οι αγιογραφίες της "Άκρας Ταπείνωσης" οι "Ιεράρχες", οι "Άγιοι Θεόδωροι", ο "Άγιος Γεώργιος".