Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Παύλος Κοντέλλης ο δικός μας άνθρωπος



Δελτίο τύπου από το Γυμνάσιο Μεσαγρού
Στις 5 Μαρτίου το Γυμνάσιο Μεσαγρού πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εκδρομή ήταν χορηγία του κ. Παύλου Κοντέλλη, που για άλλη μία φορά έδειξε την ευαισθησία του σε θέματα παιδείας και την αγάπη του για τα παιδιά προσφέροντας τους την ευκαιρία να απολαύσουν και να δουν από κοντά τα ευρήματα των ανασκαφών από τις πλαγιές της Ακρόπολης, τις περίφημες Καρυάτιδες, καθώς και τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο του ναού του Παρθενώνα. Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές επισκεφτήκαμε την εταιρία του κ. Παύλου Κοντέλλη. Εκεί, ο κ. Κοντέλλης μας υποδέχτηκε ο ίδιος προσωπικά και  μας δεξιώθηκε. Στη συνέχεια η κ. Σταυριδάκη Ειρήνη, η πολύτιμος επί 37 χρόνια γραμματέας του, μας παρουσίασε το βιογραφικό του κ Κοντέλλη, ο οποίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ». H εταιρία έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την εισαγωγή , εμπορία και υποστήριξη γεωργικών και χωματουργικών μηχανημάτων και επαγγελματικών οχημάτων, αντιπροσωπεύει δε μερικά από τα πιο γνωστά και μεγαλύτερα στον κόσμο εργοστάσια και έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας.  Ο κ. Κοντέλλης είναι επίσης Πρόεδρος της εταιρίας TERRA A.E, που έχει έδρα τη Λάρισα, κατασκευάζει και διαθέτει γεωργικά παρελκόμενα μηχανήματα. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων μηχανημάτων και μέλος διοικητικών Συμβουλίων μεγάλων Οργανισμών και Επιχειρήσεων. Για πολλά χρόνια ήταν Αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης – ενός πρότυπου σχολείου γεωργικής εκπαίδευσης- και υπήρξε αρωγός και σε άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, δείχνοντας εμπράκτως την ευαισθησία του στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, τις οποίες θεωρεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία. 
    Οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς του Γυμνάσιου Μεσαγρού έχουν εισπράξει την αγάπη αυτή, αφού ο κ. Κοντέλλης εκτιμώντας τις προσπάθειές μας και θέλοντας να ενισχύσει ένα μικρό περιφερειακό σχολείο, που επιδίδεται όμως σε πολλές εξωδιδακτικές  δραστηριότητες στον τομέα του πολιτισμού, πρόσφερε δύο εκπαιδευτικές εκδρομές στους μαθητές του. Ήταν ο βασικός χορηγός  στο εκπαιδευτικό ταξίδι μας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πρόσφερε γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες στους μαθητές, ένα ταξίδι στο όνειρο, για πολλούς ανεπανάληπτο, καθώς και στην εκδρομή  μας στην Ακρόπολη.  Για όλα αυτά του είμαστε ευγνώμονες.
Μετά τη δεξίωση ο κ Κοντέλλης απηύθυνε νουθεσίες και συμβουλές στους μαθητές και άκουσε τις ευχαριστίες της μαθητικής κοινότητας από την πρόεδρο του 15μελούς Κατσαρού Ισιδώρα. Στη συνέχεια η κ Σταυριδάκη ξενάγησε το γκρουπ στη έκθεση σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και στην έκθεση παλαιότερων μηχανών και εργαλείων τα οποία πριν τη βιομηχανική επανάσταση κατασκεύαζαν οι άνθρωποι από υλικά που ο καθένας εύρισκε εύκολα, όπως ξύλο, πηλό, άχυρο, σίδερα. Όλα αυτά τα  επεξεργάζονταν με τα χέρια. Ο κ. Κοντέλλης, από ενδιαφέρον για να μη χαθεί και καταστραφεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, διέσωσε 230 περίπου εργαλεία του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.  Από αυτά τα  95 χρησιμοποιούνταν για το στάρι, το λάδι και το κρασί, την κλασική τριάδα των μεσογειακών καλλιεργειών, εργαλεία για τον καπνό, το βαμβάκι, το λινάρι, για την προετοιμασία του χωραφιού και τη σπορά του και  άλλα για τη συγκομιδή των καρπών, καθώς και εργαλεία για τα παραδοσιακά επαγγέλματα του σιδερά, του πεταλωτή και του βαρελοποιού. Εκτίθενται επίσης «Ησιόδεια άροτρα», που σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο στην Ινδία. Έτσι ο κ. Κοντέλλης δίπλα στα σύγχρονα μηχανήματα, τα τρακτέρ, τα άροτρα που συνδέονται στα υδραυλικά του τρακτέρ, τις φρέζες, τις θεραλωνιστικές και χορτοδετικές μηχανές, που κάνουν σίγουρα πιο εύκολη, γρήγορη και άνετη τη ζωή του αγρότη, εκθέτει τα παλιά εργαλεία για να αναπολούμε το παρελθόν και να ανακαλούμε οι παλαιότεροι στη μνήμη μας τη δύσκολη ζωή του Έλληνα αγρότη και να τα γνωρίσουν οι νεότεροι και να εκτιμήσουν την ιστορία του τόπου τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Για άλλη μία φορά η Σχολική Κοινότητα του Γυμνασίου Μεσαγρού εκφράζει  δημόσια την ευγνωμοσύνη της και τις ευχαριστίες της στον ΑΝΘΡΩΠΟ κ. Κοντέλλη, γιατί λίγοι εύποροι διδάσκουν με τη ζωή και το παράδειγμα τους.