Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Φυλακές ή Ορφανοτροφείο;

    Μπροστά σε αυτό το δίλημμα βρέθηκαν οι μαθητές  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας όταν την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου επισκέφθηκαν  το κτιριακό συγκρότημα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επετείου για τον εορτασμό της άφιξης και ορκωμοσίας στην Αίγινα του πρώτου Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια.
    Δυστυχώς στη συνείδηση μεγάλης μερίδας νέων Αιγινητών το κτίριο έχει περάσει με την ονομασία από την τελευταία του χρήση ως «Φυλακών» και μάλιστα υψηλής ασφάλειας. Το χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι μαθητές δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ το κτίριο καθ’ όλη τη διάρκεια  των προηγούμενων μαθητικών τους χρόνων.  Κανείς από αυτούς δεν είχε μπει μέσα. Δεν ήξερε τι περιλαμβάνει, πως είναι το εσωτερικό του.
    Μετά από μία σύντομη ξενάγηση στο αίθριο έξω από τον ναό του «Σωτήρα», οι μαθητές οδηγήθηκαν μέσα από το ναό  στην μικρή περιφραγμένη  αυλή, απ’ όπου μπόρεσαν να δουν τον εσωτερικό  προαύλιο χώρο του κτιρίου, εκεί δηλαδή που αυλίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες εκατοντάδες κρατούμενοι ανάμεσά τους και σημαντικές προσωπικότητες της διανόησης και της πολιτικής.

    Θα ήταν πολύ ουσιαστικό για τους ερχόμενους εορτασμούς να καθιερωθεί η επίσκεψη – ξενάγηση στο κτίριο  των σχολείων, ώστε  οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τα κτίρια, να περπατήσουν μέσα σε αυτά και να συναισθανθούν το υψηλό χρέος μας για τη συντήρηση , την αξιοποίηση και την προβολή τους.