Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Οι πύργοι της Παλιαχώρας



 
  Συνεχίζουμε την παρουσίαση του προγράμματος της Ομάδας Περιβαλλοντικής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας που αναφέρεται "Στο κάστρο και στους πύργους της Αίγινας". Μια άγνωστη σελίδα της ιστορίας μας είναι αυτή που μιλά για τους πύργους της Παλιάς Χώρας.
     Την οχύρωση του οικισμού συμπλήρωναν δύο ανεξάρτητοι πύργοι. Ο ένας από αυτούς βρίσκεται στα νότια του κάστρου με διαστάσεις 2,5 Χ2,5, από τον οποίο επόπτευε το Σαρωνικό, το Αιγαίο και την Πελοπόννησο. Στο εσωτερικό του είχε μια σκάλα, ούτε κανόνια, ούτε όπλα, ούτε πολεμίστρες παρά μόνο ένα παράθυρο και μια πόρτα. Χρησιμοποιείτο περισσότερο για παρατηρητήριο. Τα ερείπια ενός ακόμη πύργου συναντάμε λίγο πιο χαμηλά από το Κάστρο. Και οι δύο βρίσκονται στη νότια πλευρά (προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης). Εικάζεται ότι αυτός διέθετε δύο πατώματα και δώμα. Στα πρώτα πατώματα φυλάσσονταν όπλα, ενώ ο ίδιος λειτουργούσε ως παρατηρητήριο. Στο δώμα ο σκοπός περπατούσε κι όταν έβλεπε κάτι ύποπτο έκανε σινιάλο προς το Κάστρο.
   Γενικά στην Αίγινα υπήρξαν μικροί πύργοι και κάστρα.
 
   Στα βόρεια της Παλαιοχώρας στη χαμηλή κορυφογραμμή που χωρίζει το Μεσαγρό από την περιοχή των Αγίων, συναντήσαμε ερείπια μικρών πύργων. Σύμφωνα με την ιστορικό Γωγώ Κουλικούρδη στα σημεία αυτά υπήρχαν τα νεότερα χρόνια ανεμόμυλοι οι οποίοι ίσως να έχουν κτιστεί πάνω στα χαλάσματα μεσαιωνικών πύργων. Οι πύργοι αυτοί ήταν μικρά παρατηρητήρια από τα οποία ήλεγχαν τη γύρω θάλασσα. Κάτι που συναντάμε συχνά και σε άλλες θέσεις της Αίγινας όπου και υπάρχουν ονομασίες όπως «Βάρδια», «Βίγλα» ενώ όσοι υπηρετούσαν εκεί ονομάζονταν «βιγλάτορες» και «βαρδιάνοι».