Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΒΑΡΩΤΣΟΣ , στα Γιάννενα

Με  αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων», η οικογένεια του Μ. Μάτσα δώρισε στο Δήμο Ιωαννίνων το καινούργιο γλυπτό έργο του Κ. Βαρώτσου.
 «Το Κυπαρίσσι». Έτσι ονομάζεται το νέο γλυπτό δημιούργημα του διάσημου καλλιτέχνη και καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Βαρώτσου, το οποίο θα κοσμεί την πόλη των Ιωαννίνων, όπου  τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.
Το έργο αποτελεί  μία δωρεά της οικογένειας Μάτσα στο Δήμο Ιωαννίνων και θα κοσμεί πλέον την ομώνυμη πλατεία.  Τα αποκαλυπτήρια του έργου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ονοματοδοσία της πλατείας του Κάστρου Ιωαννίνων σε Πλατεία «Μίνωος Σ. Μάτσα», ύστερα από την ομόφωνη απόφαση  του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιωαννίνων.
Όπως λέει ο δημιουργός του:«Το κυπαρίσσι, ένα μεσογειακό δέντρο, στενά συνδεδεμένο με το ελληνικό τοπίο, είναι φτιαγμένο από γυαλί και πέτρα και έχει ύψος 4 μέτρα. Η έννοια της ένωσης των δύο υλικών σε μία μορφή συμβολίζει την ενότητα δύο πολιτισμών που μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά. Η αποδοχή της ιστορίας είναι η δύναμη ενός τόπου".
Ο Κώστας Βαρώτσος είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης ανά την υφήλιο. Με εικαστικές παρεμβάσεις σε όλο τον κόσμο έχει ο καθηγητής,  κ. Βαρώτσος καταφέρει να  δημιουργήσει σημαντικό αριθμό έργων στην Ιταλία.
Μεταξύ άλλων,  δημιούργησε  τη μνημειώδη παρέμβαση στο βουνό La Morgia στο Abruzzo, τον πέτρινο «Ποιητή»  στο δάσος της Casacalenda, τον  γυάλινο «Ορίζοντα»  για την υπαίθρια έκθεση Fresco Bosco στην Padula (σε επιμέλεια του Achille Bonito Oliva) και  το γλυπτό για την πλατεία Benefica στο Τορίνο.
Επίσης, πραγματοποίησε  και την επέμβαση «Paesagio con Rovine»  στην πόλη της Gibellina. Πρόκειται για  μία σύνθεση που προήλθε από τα  απομεινάρια της πόλης, τα οποία «άφησε πίσω»   ο καταστρεπτικός  σεισμός.
Ακόμη στις ΗΠΑ  φιλοτέχνησε  τον 35 μέτρων «Ορίζοντα»   στην όψη του ουρανοξύστη του art hotel Murano στο Seattle και το έργο «Συγκοινωνούντα Δοχεία»  μπροστά από το Δημαρχείο του Palm Beach.
Στην Ελβετία, δημιούργησε και το μεγαλύτερο έργο τέχνης που έχει τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο, ενώ  στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο τοποθετήθηκε ένα έργο του στον εξωτερικό χώρο.
©Typologos.com 2013
Βεβαίως δεν γνωρίζουμε αν για την καλλιτεχνική αξία του έργου συμφωνούν όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιωαννίνων, οι τοπικές εφημερίδες και οι κάθε λογής Σύλλογοι της πόλης. Διότι αν επαναληφθούν τα όσα διαδραματίστηκαν προεκλογικά στην Αίγινα, με αφορμή την τοποθέτηση του γλυπτού στο απερίγραπτο λιμάνι της νήσου, τότε θα έχουμε μια νέα «Βαρωτσιάδα». Οψόμεθα εις Γιάννενα λοιπόν….