Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Δημοτικό Σχολείο Πυλών Καρπάθου.... Το έκλεισαν!


   Η  Ελληνική πολιτεία έκλεισε  το Δημοτικό Σχολείο Πυλών Καρπάθου. Ένα σχολείο στο ακριτικό νησί που τα τελευταία χρόνια είχε εφαρμόσει πρωτοπόρα προγράμματα σε συνεργασία ακόμα και με τη... ΝΑΣΑ στην Αμερική, φέρνοντας τους λιγοστούς μαθητές  του σε επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία και την εξειδικευμένη γνώση. Οι προσπάθειες του τελευταίου δάσκαλου και παπά του χωριού αρχιμ. Καλλίνικου Μαυρολέvn δεν καρποφόρησαν.

Το σχολείο των Πυλών είχε βραβευτεί για τη δράση του. Πολλοί επώνυμοι που το επισκέφτηκαν κατά καιρούς είχαν υμνήσει το έργο που γίνεται στο μικρό χωριό της Καρπάθου μετατρέποντας το σχολείο σε ΚΥΨΕΛΗ Πνευματικού ανεφοδιασμού, σε χώρο δράσης και βίωσης  της παράδοσης μας. Τελικά όλα αυτά δεν αξιολογούνται από τα αδίστακτα μνημόνια. Η προσπάθεια  δεν καταξιώνεται στα μάτια των ξύλινων γραφειοκρατών και τεχνοκρατών.
    Σκοπός η ερήμωση της ελληνικής επαρχίας και η βύθιση στην άγνοια στην αμάθεια και στο τέλμα.
  Περισσότερα στη σελίδα  του φίλου π. Καλλινίκου Μαυρολέων. Αναζητήστε στοιχεία  στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας στο google: παπά Καλλίνικος. Και δείτε το σχετικό βιντεάκι στο yutube με τον τίτλο: "Γιατί άραγε;"
    Συμμεριζόμαστε  τον πόνο ψυχής του αγωνιστή ακρίτα παπά και δάσκαλου, φίλου και συνοδοιπόρου στα χρόνια  της "εν Πειραιεί"  εκκλησιαστικής δράσης μας. Η δανειστική βιβλιοθήκη τα σύγχρονα κομπιούτερ τα προχωρημένα προγράμματα, οι δράσεις εντός και εκτός Καρπάθου μπορούν να τερματιστούν με μια κρατικίστικη απόφαση; Τα σχολεία ιδιαίτερα αυτά  τα μικρά της ελληνικής άγονης γραμμής και των υψωμάτων της Πίνδου έχουν ψυχή. Κρύβουν μέσα τους Ελλάδα. Είναι φάροι και βίγλες του Έθνους της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Διαφυλάττουν θερμοπύλες, χαλυβδώνουν τη θέληση για μια καλύτερη ζωή, προστατεύουν και διδάσκουν τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα. Μεταδίδουν τα νάματα της πίστης, του ήθους και της αρχοντιάς μιας Ελλάδας  που σιγοσβήνει. Η ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά που αφήνει πίσω του αυτό το σχολείο θα ακολουθεί για πάντα τους μαθητές που είχαν την ευλογία να καθίσουν στα θρανία του τα τελευταία χρόνια που υπηρέτησε σε αυτό ο π. Καλλίνικος.

   Πάτερ  καλή δύναμη και υπομονή.