Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

"Ελλάς και... ξανά προς τη λόρδα τραβάς"

  Πρεμιέρα απόψε Τετάρτη 1 Αυγούστου στο "Γράμμα" απέναντι από το ταχυδρομείο στην πόλη της Αίγινας. Μια παράσταση για την Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει γιατί πάντα προς τη δόξα τραβά. Είναι όμως έτσι;

Τώρα που το καλοκαίρι είναι στην καλύτερή του ώρα και η σάτιρα γύρισε για τα καλά στη ζωή μας, μια μεγάλη παρέα μικρών μεγάλων αλλά και πιο μεγάλων παιδιών αποφάσισε να κάνει θέατρο  στο «Γράμμα». Παιδιά από πέντε διαφορετικές θεατρικές ομάδες της Αίγινας ένωσαν τις δυνάμεις, το ταλέντο μα κυρίως την τρέλα τους  και έγιναν μια παρέα με έναν και μόνο σκοπό να ξορκίσουν το κακό. Να μας κάνουν να ξεχάσουμε αλλά και να θυμηθούμε. Να νοσταλγήσουμε αλλά και να προβληματιστούμε. Να νιώσουμε μια παρέα, όπως τότε που οι παρέες έγραφαν ιστορία. Και ήταν κι εκείνα δύσκολα χρόνια με πολύ φτώχεια, με  αγώνα σκληρό και καθημερινό, με αγωνία για ένα μέλλον άδηλο. Όμως κάθε βράδυ μαζεύονταν στις αυλές, στα πεζοδρόμια στις γωνιές και τα έλεγαν, τραγουδούσαν τον καημό και τα βάσανα. Ένοιωθαν άνθρωποι μέσα από τη φιλική κουβέντα, το νοιάξιμο του ενός για τον άλλο. Ήταν αξιοπρεπείς. Έτσι ξέχναγαν – ξόρκιζαν  την πείνα, την ανέχεια τη μιζέρια και την κακομοιριά. Χαμογελούσαν στην ελπίδα  και συνέχιζαν…..

Λίγα λόγια για το έργο
   Όπως και τότε έτσι και σήμερα ή μετά από λίγους μήνες μας περιμένει λόρδα και των γονέων. Γιατί εκλογές μπορεί να έγιναν και μια και δυο φορές, μπορεί κυβέρνηση να αποκτήσαμε και μάλιστα τρικολόρε... όμως η Ελλάς και πάλι ... προς τη λόρδα τραβά. Άλλωστε αυτό δεν μας υπόσχονται από το Σεπτέμβριο με τα νέα μέτρα και τα αδιαπραγμάτευτα μνημόνια;
  Κι ενώ η λόρδα είναι προ των πυλών, κάποιοι χαρακτήρες, - που δεν είναι τελειωμένοι αναπτήρες - προσπαθούν να επιβιώσουν, άλλοτε ρεμβάζοντας το παρελθόν, άλλοτε καταδικάζοντας και καταγγέλλοντας το παρόν, και άλλοτε ξενυχτώντας έξω από την Τράπεζα για μια σύνταξη πείνας.
  Πρόσωπα γνωστά, οικεία, καθημερινά όπως ο έμπιστος ακόλουθος του Άκη, η λαϊκή κομμώτρια, η κυρία του Συλλόγου, ο σύζυγός της που παίζει τζόκερ, οι συνταξιούχοι, ο παλιατζής αλλά και φιγούρες από το παρελθόν, όπως η δραχμούλα, ο βασιλιάς Αιακός, η Αιγινούλα, η Βαγγελιώ η παινεμένη και τα... κορίτσια που πάνε στη βρύση για νερό.
   Όλοι αυτοί σε μια Αίγινα αφυδατωμένη, σε μια Ελλάδα προδομένη.
  Όλοι αυτοί επί σκηνής στο "Γράμμα"  να πρωταγωνιστούν στη σάτιρα "Ελλάς και ξανά προς τη λόρδα τραβάς"     
 Παίζουν οι : Βατικιώτης Λευτέρης, Γιαξίμη Μαρία,  Καλαφάτη Δέσποινα,  Κορνέζος Ανέστης, Κρεούζη Ελευθερία, Μπέσης Παντελής, Πάσχα Στέλλα Σκλάβαινας Αντώνης και Τζάθα Τίνα.