Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η Ιστορία της Κωνσταντινούπολης από τον 19ο αιώνα έως το 1964


Την Πέμπτη 8/03/2012 επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο μας  η κ. Σαρίογλου Ειρήνη, ιστορικός και ο κ. Ιωάννης Παππάς, βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη «Αικατερίνη Λασκαρίδη»  Το Ίδρυμα « Αικατερίνη Λασκαρίδη» έχει συσταθεί με Προεδρικό Διάταγμα το 2007 στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη, η οποία ίδρυσε μαζί με τις δύο αδελφές της τη Χ.Ε.Ν. Νέου Φαλήρου. Το προοδευτικό πνεύμα της, η κοινωνική της ευαισθησία, η οξυδέρκεια, ο δυναμισμός και η ισχυρή κριτική σκέψη της παραμένουν σημαντικά παραδείγματα για όλους μας και μάλιστα στις δύσκολες στιγμές που  βιώνουμε. Το Ίδρυμα, στο οποίο έχει ενσωματωθεί  η από το 1993 λειτουργούσα  πλουσιότατη δανειστική βιβλιοθήκη, σε σύντομο χρονικό διάστημα  επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και οι δραστηριότητές του καλύπτουν πολλούς τομείς του πνεύματος και τις ανάγκες του Πειραιά. Διοργανώνει διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές, σεμινάρια, ημερίδες, αφιερώματα, εκθέσεις, τιμητικές και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο προκηρύσσει Λογοτεχνικό Διαγωνισμό πρωτόλειου διηγήματος στη μνήμη Καίτης Λασκαρίδη.
Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την ευρύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα, με φορείς, πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και με προσωπικότητες από το χώρο της Επιστήμης, των Γραμμάτων και Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Καλή  Κυπαρίσση, θέλοντας να βοηθήσει το Γυμνάσιο Μεσαγρού  στην ενίσχυση του γνωστικού επιπέδου των μαθητών σχετικά με την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, ώστε να πραγματοποιήσουν  εξοπλισμένοι με  τις κατάλληλες γνώσεις την επταήμερη εκπαιδευτική τους εκδρομή  στην Πόλη,  έστειλε τους συνεργάτες της  αναλαμβάνοντας το κόστος και δωρίζοντας βιβλία αναλόγου περιεχομένου για τη σχολική βιβλιοθήκη.
Η κ. Ειρήνη Σαρίογλου γεννήθηκε  στα ιστορικά Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης. Οι  γονείς της  είναι από τους λίγους εναπομείναντες της Πόλης. Η ίδια  αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως με βαθμολογία άριστα. Σπούδασε Γαλλικά και Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Γαλατά και στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και  Κοινωνικές Επιστήμες στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Είναι μέλος του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών και διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, επιστημονική συνεργάτης και μέλος του Institute  of Historical Research του Λονδίνου. Από το 2006 ανέλαβε υπηρεσία στο Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ). Είναι μέλος του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ (ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ). Επιμελήθηκε την έκδοση του ημερολογίου του οποίου το πρωτότυπο ήταν γραμμένο στα Τούρκικα με Καραμανλήδικους  ιδωματισμούς, με τίτλο : «Το  Ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου-Στα Εργατικά Τάγματα του 1943 “. Άλλο έργο της είναι η  «Η Σιωπηλή Σχολή», που αποτελεί μια εμπεριστατωμένη αναδρομή στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, από το 1844 μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας της το 1971, από τις τουρκικές αρχές, επίσης το βιβλίο « Η επιρροή της τουρκικής πολιτικής επί της ελληνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη, 1923-1974». Η κ. Σαρίογλου  με μεγάλη αμεσότητα παρουσίασε στους μαθητές την ιστορία της πόλης από τον 19ο αιώνα μέχρι το 1964, τις γενοκτονίες των Αρμενίων, Ποντίων και Ελλήνων από τους Τούρκους, τις αιτίες της σχεδόν εξαφάνισης των 300.000 Ελλήνων της Πόλης, τα Τάγματα  Εργασίας, τα Σεπτεμβριανά και  την ιστορία του Ζάππειου Παρθεναγωγείου, το οποίο ιδρύθηκε από τον ευεργέτη  Κ. Ζάππα και στο οποίο φοιτούν σήμερα μόνο τα Ελληνόπουλα που έχουν τουρκική υπηκοότητα. Ο τρόπος παρουσίασης της διάλεξης, τα δώρα της προς τους μαθητές και τα χιουμοριστικά της στο τέλος τραγούδια, που τα συνόδευσε με την κιθάρα της, μάγεψαν και κέρδισαν όλους τους μαθητές.
Η σχολική κοινότητα θέλει να ευχαριστήσει  πρωτίστως  το Ίδρυμα Κ. Λασκαρίδη  που κάλυψε την παρουσίαση του έργου της ιστορικού-ερευνήτριας κ. Σαρίογλου, την ίδια την κ. Σαρίογλου, η οποία ενθουσιάστηκε και από το σχολείο και  την ανταπόκριση των μαθητών και μας υποσχέθηκε ότι θα ξανάρθει και θα προωθήσει τα οποιοδήποτε προβλήματά μας για επίλυση σε ανθρώπους που δείχνουν περισσή ευαισθησία σε θέματα παιδείας και η οποία με προθυμία θα μας ξεναγήσει στην Πόλη, αν όπως ελπίζει, συμπέσουν οι ημέρες παραμονής μας.
Επίσης η σχολική κοινότητα ευχαριστεί το δήμαρχο κ. Θ. Σακκιώτη τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Μπέση Ηλία και κυρίως τον κ. Οικονόμου Νίκο, που παρακολούθησε την εκδήλωση ,για την φιλοξενία που παρείχαν στους καλεσμένους μας.
Για τη Σχολική Κοινότητα του Γυμνασίου Μεσαγρού
Η διευθύντρια
Αναστασία Μπέση-Γκίνη