Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ο κόσμος της Ξένης Πετρίτου - Τριανταφύλλου.

  Με  την ευκαιρία τςη παρουσίασης του λευκώματος της ζωγράφου στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα (Μητροπόλεως 23, Αθήνα) τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 μ. μ. παραθέτουμε ένα μιρκό σημείωμα από την ανάλογη παρουσίαση του λευκώματος τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από την έκθεση τςη ζωγράφου στον ίδιο χώρο.

«….  Και στις πέτρες μέσα τράβηξε κλωστές κι από τα σπλάχνα της γης ανέβασε σχιστόλιθο ένα γύρο σε όλη τη πλαγιά τα πλατιά στερέωσε σκαλοπάτια.
Εκεί μόνος απίθωσε  κρήνες λευκές μαρμάρινες, μύλους ανέμων, τρούλους ρόδινους μικρούς…
ΑΥΤΟΣ  ο κόσμος ο μικρός ο μέγας….»
  Οι στίχοι του μεγάλου μας ποιητή και φίλου της Αίγινας Οδυσσέα Ελύτη  από το  «Άξιον Εστί»  θα έλεγε κανείς πως περιγράφουν μοναδικά την ατμόσφαιρα και το τοπίο της Παλιαχώρας.
 Αυτός  ο κόσμος ο μικρός ο μέγας…. Ο κόσμος  της Παλιαχώρας της  μεσαιωνικής καστροπολιτείας της Αίγινας  είναι  το θέμα  του νέου βιβλίου του  λευκώματος  που έχει φιλοτεχνήσει και συγγράψει η κ. Ξένη Πετρίτη Τριανταφύλλου.
      Η  Ξένη επέλεξε να περάσει  στο χώρο του βιβλίου μεταφέροντας τη τέχνη της  στο χαρτί, δίνοντας την ευκαιρία στο πλατύ κοινό να έχει πρόσβαση στη τέχνη της με ένα βιβλίο προσιτό, να έχει στη βιβλιοθήκη του μέσα στο σπίτι του ένα βιβλίο που δεν έχει μόνο ζωγραφιές από την Παλιαχώρα αλλά και έναν οδηγό συνάμα  για κάποιον που θέλει να γνωρίσει αυτή την ξεχασμένη γωνιά  της Αίγινας. Ξεχασμένη από Θεούς και ανθρώπους  και που μόνο ο χρόνος ίσως τη σέβεται  και τη φροντίζει. Η Ξένη  μας θύμισε την Παλιαχώρα. Ότι υπάρχει η Παλιαχώρα. Ίσως αυτό ενοχλήσει κάποιους  γιατί κανείς σήμερα  δεν μιλά για την Παλιαχώρα και πολύ περισσότερο κανείς σήμερα  δεν κάνει κάτι γι’ αυτήν. Γίνονται δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο στην Αίγινα, κάθε είδους φεστιβάλ, ακόμα  και αγώνες τζετ σκι, μοτο κροσς ξυλορακέτας  - καλά όλα αυτά – τονίζουν το τουριστικό ρεύμα και προβάλλουν τον τόπο – αλλά  έχουμε σκεφτεί πως θα μπορούσε ο τόπος να προβληθεί μέσα από τα μνημεία του ή πόσο αυτός ο τόπος δυσφημείται βλέποντας την κατάντια, την ερήμωση, την εγκατάλειψη των βυζαντινών και νεότερων μνημείων.
   Πριν από χρόνια ο σεβαστός κ. Πέννας με το βιβλίο του «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΙΓΙΝΑ» φώτισε τα μνημεία αυτής της περιόδου, και μας παρέδωσε ένα βιβλίο χρήσιμο και κατατοπιστικό, μια σημαντική μελέτη  που θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάθε σπίτι σε κάθε  βιβλιοθήκη.
    Σήμερα η Ξένη Πετρίτη Τριανταφύλλου μας συστήνει  την Παλιαχώρα ως τόπο μοναδικής ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας,  ως τόπο – πηγή  έμπνευσης, ως τόπο περιπάτου  και περισυλλογής.