Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μια σπάνια βραδιά στην Κυψέλη


    Όταν το πρόσωπο του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια φωτίζεται  μέσα από τα κείμενα της  Ελληνικής λογοτεχνίας  που αναπλάθουν τη  ζοφερή εποχή των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων,  μια επέτειος όπως αυτή της άφιξης του πρώτου Κυβερνήτη στην Ελλάδα, μπορεί να προσλάβει μεγάλο ενδιαφέρον.
   Η εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης με τις δύο εμπεριστατωμένες εισηγήσεις που ακούστηκανείχε επιστημονικό ενδιαφέρον. Η εκπαιδευτικός, ιστορικός κι συγγραφέας κ. Σοφία Σφυρόερα σκιαγράφησε τον Ευρωπαίο πολιτικό Ιωάννη Καποδίστρια, ανασύροντας έγγραφα, επιστολές αναφερόμενη στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της  σύγχρονης Ευρώπης.
   Ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αιγινήτης κ. Δ. Καλαμάκης παρουσίασε μια πρωτότυπη  εισήγηση με θέμα: «Ο Ι. Καποδίστριας στη νεοελληνική λογοτεχνία». Μια πρωτότυπη και άκρως  ενδιαφέρουσα πλευρά  της μελέτης  του προσώπου του πρώτου Κυβερνήτη έτσι όπως το εμπνεύστηκαν  οι  Γ. Σούτσος,  Τ. Αθανασιάδης, Γ. Θεοτοκάς, Ν. Καζαντζάκης,  Δ. Χρονόπουλος και ο νεότερος Κ. Νησιώτης. Μια σπάνια βραδιά  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης που απήλαυσαν  όσοι  ενδιαφέρονται πραγματικά για την ιστορία της Αίγινας.