Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ο Μίμης της Αίγινας και του κόσμου


   Μας γοήτευσε με το λόγο του. Μας συγκίνησε με το πείσμα του. Μας δίδαξε με το ήθος του. Ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο  της Αίγινας, ανήμερα του Αγίου Διονυσίου στις 17 Δεκεμβρίου, έφυγε σιωπηλά. Η είδηση του θανάτου του ξάφνιασε όλους όσους τον γνώρισαν και είχαν την αγαθή τύχη να συνομιλήσουν έστω και για λίγο μαζί του. Τον γνωρίσαμε μέσα από το σατυρικό έντυπο που εξέδιδε «Το φιστίκι», με τα εύστοχα άρθρα του και  τις ακριβείς παρατηρήσεις του. Ο «Μίμης» για τους πιο δικούς του, είχε κατορθώσει να αποκτήσει ένα φανατικό αναγνωστικό κοινό, αλλά και λυσσαλέους αντιπάλους που δεν άντεχαν το «ξεμπρόστιασμα» της υποκρισίας τους. Καλός ομιλητής και δεινός συζητητής με μεγάλη πνευματική προίκα στη φαρέτρα του, από τον τόπο καταγωγής του τη Μυτιλήνη, μας χάρισε με την παρουσία του στην Αίγινα μια βαθύτερη γνώση των πραγμάτων και διατύπωσε την αλήθεια του χωρίς περιστροφές και εκπτώσεις.

    Ο Δημήτρης Σαραντάκος γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1929 στη Μυτιλήνη και πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2011 στην Αθήνα. Γονείς του ήταν ο συγγραφέας και αρχισυντάκτης της εγκυκλοπαίδειας "Ήλιος", Νίκος Δ. Σαραντάκος (1903-1977), από τη Μάνη και η εκπαιδευτικός και ποιήτρια Ελένη Μυρογιάννη (1907-1987), από την Μυτιλήνη. Ποιήτρια είναι και η σύζυγός του Κική Σαραντάκου ενώ συγγραφείς είναι τόσο ο γιος του Νίκος Σαραντάκος, όσο και οι κόρες του, Έφη και Ελένη, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.
   Ο Δημήτρης Σαραντάκος αρχικά φοίτησε στην Ιατρική Σχολή αλλά τελικά γράφτηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πήρε πτυχίο της σχολής Χημικών Μηχανικών. Έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα ως το 1989 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Μετά τη συνταξιοδότησή του άρχισε να εκδίδει τη σατιρική επιθεώρηση το Φιστίκι, στην Αίγινα. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Ο πολίτης της Αίγινας» και «Αιγινήτικα νέα». Το τελευταίο του άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 21 του περιοδικού «Αιγιναία» που κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα.
   Δόκιμος συγγραφέας με πολλούς τίτλους στο ενεργητικό του. Τα τελευταία του βιβλία είχαν παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης στην Αίγινα το Μάιο του 2009, ενώ εκτεταμένη παρουσίαση του έργου του είχε γίνει και στο εντευκτήριο του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας από τους Μ. Μουτσάτσο. Δ. Νικολόπουλο και Α. Λεούση.
   Αναφέρουμε επιγραμματικά τους τίτλους των βιβλίων του:
  1. "Στεγανώσεις και στεγανωτικά υλικά" (1964), τεχνικό, επαγγελματικό εγχειρίδιο.
  2. Διηγήματα, μυθιστορήματα, χρονικά και άλλα
  1. "Χαράλαμπος Κανόνης – η ζωή και ο θάνατος ενός ανθρώπου" (1987), χρονικό.
  2. "Απάντηση σε πέντε ερωτήματα" (1991), πολιτικό δοκίμιο.
  3. "Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης" (1996), βιογραφικό.
  4. "Οι εσταυρωμένοι σωτήρες" (1999), ιστορικό μυθιστόρημα.
  5. "Τα Έπη των Αριμασπών" (2004), μυθιστόρημα.
  6. "Γιατί η θεία μου μπορεί και να πήγε στον Παράδεισο" (2006), διηγήματα.
  7. "Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους" (2008), διηγήματα.
  8. "Μαθητές και Δάσκαλοι" (2008), χρονικό.
  9. "Τι μας έμαθαν επιτέλους οι αρχαίοι Έλληνες;" (2010), δοκίμιο
  10. "Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων" (2011), δοκίμιο
  • Το 1978 εξέδωσε, μαζί με την μητέρα και την γυναίκα του, μία συλλογή με επιλεγμένα ποιήματα του πατέρα του, με τίτλο "Της Κατοχής και του Στρατόπεδου".